Het beste bewijs hiervan kan komen van een vreselijke afkoeling die zo’n 1500 jaar geleden plaatsvond. Twee enorme vulkaanuitbarstingen, het ene jaar na het andere, plaatsten zoveel zwart stof in de bovenste atmosfeer dat er weinig zonlicht kon binnendringen. Temperaturen kelderden. Gewassen mislukten. Mensen stierven van de honger. En de Zwarte Dood begon zijn mars. Terwijl het stof langzaam op aarde viel, kon de zon de wereld opnieuw bereiken en keerde het leven terug naar normaal.

 

Vandaag hebben we het tegenovergestelde probleem. Tegenwoordig is het probleem niet dat te weinig warmte van de zon de aarde bereikt, maar dat er teveel gevangen zit in onze atmosfeer.

Er wordt zoveel warmte in de broeikasaarde gehouden dat de temperatuur van de aarde sneller stijgt dan ooit tevoren in de geschiedenis. NASA biedt een uitstekende cursusmodule over de wetenschap van het broeikaseffect.

 

Hoe stimuleert Global Warming de klimaatverandering?

Warmte is energie en wanneer je energie toevoegt aan een systeem, treden er veranderingen op. Omdat alle systemen in het wereldwijde klimaatsysteem verbonden zijn, zorgt het toevoegen van warmte-energie ervoor dat het wereldwijde klimaat als geheel verandert. 

Een groot deel van de wereld is bedekt met oceaan die opwarmt. Wanneer de oceaan opwarmt, verdampt meer water in wolken. Waar stormen zoals orkanen en tyfoons zich vormen, is het resultaat meer energie-intensieve stormen. Een warmere atmosfeer zorgt ervoor dat gletsjers en pakketten sneeuw op bergen, de poolijskap en het grote ijsschild dat uit Antarctica steekt, de zeespiegel doen stijgen.

Veranderingen in temperatuur veranderen de grote windpatronen die de moessons in Azië en regen en sneeuw over de hele wereld brengen, waardoor droogte en onvoorspelbaar weer vaker voorkomen. Dit is de reden waarom wetenschappers zich niet langer alleen op het broeikaseffect concentreren en zich nu richten op het grotere onderwerp van klimaatverandering.

 


Broeikas effect | de bewijzen | De invloeden op onze omgeving | De verwarming van da aarde