Welk bewijs hebben we voor klimaatverandering?

Het meest overtuigende bewijs voor klimaatverandering dat wetenschappers hebben van klimaatverandering zijn gegevens over de lange termijn met betrekking tot de atmosferische CO2-niveaus en de wereldwijde temperatuur, de zeespiegel, de uitgestrektheid van ijs, het fossielenbestand en de verspreiding er van. Deze gegevens, die miljoenen jaren teruggaan, tonen een sterke correlatie tussen CO2-niveaus en temperatuur. Recente gegevens tonen een trend van stijgende temperatuur en stijgende CO2-niveaus vanaf het begin van de 19e eeuw. Omdat alle delen van het wereldwijde klimaat met elkaar verbonden zijn, zijn wetenschappers in staat geweest om modellen te maken van hoe veranderingen veroorzaakt worden. Testen of voorspellingen in de veranderingen zijn een belangrijke manier om de onderliggende theorie te verifiëren. Dit kan op twee manieren.

Ten eerste is het mogelijk om een ​​model met historische gegevens te laden en te vragen: hoe goed voorspelt dit model waarvan we weten dat het is gebeurd? NASA en andere wetenschappelijke bureaus hebben dit gedaan en vonden dat de modellen goed werken.

Een tweede manier om te testen is om het model te gebruiken om komende veranderingen te voorspellen en vervolgens te kijken of de opkomende realiteit past. Het is mogelijk om de snelle terugtocht van gletsjers te volgen en het zomers smelten van de Polar Ice Cap te observeren. De zeespiegel stijgt meetbaar, de temperatuur van de oceanen stijgt aantoonbaar en daarom bewegen veel vissoorten zich om wateren te volgen die voor hen de juiste temperatuur hebben.


Broeikas effect | de bewijzen | De invloeden op onze omgeving | De verwarming van da aarde